Jövőre adhatják át a vásárcsarnokot

Múlt nyáron vette kezdetét Békásmegyer legnagyobb beruházása, a közel másfél hektáron működő piac újjáépítése. Az önkormányzat gondosan ügyel arra, hogy azok, akik a lelkét adják a negyven éve létrejött bazárnak, tehát maguk az árusok és az őstermelők, a jövőben is ezen a piacon árulják portékáikat. Lapunkkal bejártuk az építkezést, és megnéztük az Ideiglenes Piacot is.

A hetvenes évek végén félig-meddig ideiglenes piacnak épült a Békásmegyeri Vásárcsarnok, hiszen nagyobb tervek voltak már akkoriban is egy kereskedelmi központ kialakítására, időközben azonban elfogyott a pénz. Egészen 2017-ig nagyjából eredeti formájában szolgálta a helybelieket a közel tízezer négyzetméteren elhelyezkedő Békásmegyeri Vásárcsarnok és a hozzá kapcsolódó vállalkozói és őstermelői piac. Ekkor az önkormányzati és kormánytámogatásból végre megkezdődhetett az átfogó rehabilitáció, ezzel az eredeti álom is megvalósul, de már huszonegyedik századi léptékben.

Az önkormányzat legelső terve az volt, hogy valamiképp a meglévő építmény adottságait felhasználva, korszerű központot hozzon létre, ám az épületegyüttes leharcolt állapota miatt mindennek megvalósítása jóformán lehetetlennek bizonyult. Egyértelművé vált: a mai kihívásoknak megfelelő teljes rekonstrukció kell, melyet az első ütemben kialakított 190 férőhelyes mélygarázs tesz elérhetőbbé, a közterületet pedig élhetőbbé.

Nyár idusán körülnéztünk az építkezésen, a terepfelmérésben Lukácsházi Gergely, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője volt segítségünkre. A volt vállalkozói piac területén javában zajlik az új csarnoképület szerkezetének kialakítása, betonoznak, már szépen láthatóak az üzletsorok és a vevőtér emberléptékű arányai. A piac belső tervezését az önkormányzat magára vállalta, így a piac üzlethelyiségei egységes képet kapnak majd, korszerű belső térrel. Az építkezés ideje alatt, akik korábban csarnokbérlők voltak, továbbra is a még le nem bontott vásárcsarnokban kínálják portékáikat. Azért, hogy a volt vállalkozói piacon dolgozók árusok, valamint az őstermelők ne tűnjenek el, Békásmegyer keleti oldalán, a Pünkösdfürdő utca és a Hatvany Lajos utcák kereszteződésénél – a lakosság igényeit előzetesen kikérve – létrejött az Ideiglenes Piac. Ők a mostani tervek szerint a jövő év elejével költözhetnek át a régi csarnoképületből az újba. Ezután a régi csarnokot lebontják, és helyére árkádos közösségi teret építenek. A régi csarnok helyén kerül kialakításra az őstermelői piac, valamint további üzletek, árusító egységek.

Az önkormányzat a régi bérlők megtartását tűzte ki célul, s bár erre nézve nincs még konkrét döntés, a bérleti díjak túlzott emelésében nem gondolkodnak, hogy a piac lelkét jelentő autentikus árusok, termelők továbbra is a helyiek és a környékbeliek igényeit kiszolgálhassák. Meg kell azonban jegyezni, hogy alapos felmérés készült a beruházást megelőzően, hogy miként használják a piacot az árusok, mellyel az derült ki, hogy meglehetősen olcsón tudtak helyiséget bérelni, az áraik azonban mégsem voltak alacsonyabbak sok-sok más piacéval összehasonlítva.

A monumentális építkezéseknél nem ritka, hogy váratlan helyzetek lassítják az eredeti tervet, és noha a csarnok építése során például előfordult, hogy olyan közművezetékeket találtak a feltárások során, melyek a nyilvántartásban nem vagy máshol szerepeltek, a Békásmegyeri Piac kivitelezése egyelőre a terveknek megfelelően alakul. Az elképzelések szerint 2019 végén zárul le a beruházás. Amint a bérlők átköltöznek az új csarnoképületbe, kezdetét veheti a régi vásárcsarnok bontása is, melyet a terület megújulása fog követni. A Heltai Jenő tér burkolatának felújítása már idén nyáron elkezdődhetett, így az elkészült felújított és egyben élhetőbb közterületet a lakosság birtokba veheti.

Az építkezésekkel járó panaszokat az önkormányzat a beruházás ideje alatt fogadja, a helyiek észrevételeit szem előtt tartja. A lakosság az info@obvf.hu email címen jelezheti az esetlegesen felmerülő panaszokat.