Dinasztia születik az uszodában – Előttem az utódom

A Gyepes név fogalom Óbudán. Egy fantasztikus főkertész és két roppant eredményes úszóedző, no meg egy nagy adag lokálpatriotizmus révén. Immár a harmadik generáció dolgozik érte, hogy méltó lehessen elődeihez és szűkebb pátriájához. Gyepes Lajossal és Gyepes Ádámmal beszélgettünk.

Gyepes Lajosnak volt kitől örökölnie a habitusát. Édesapja szintén maradandót alkotott a Csillaghegyi strand főkertészeként. A csodás parkra, amit kialakított, az emberi tartásra, amivel rendelkezett, nem csak a csillaghegyiek gondolnak jó érzéssel. Ha édesapjáról beszél, megkapó gyermeki ragaszkodás és büszkeség sugárzik a szavaiból, akárcsak akkor, amikor a saját családjáról mesél. Arról, hogy szerencsére apáról fiúra száll az örökség, hogy a családi, baráti kötelékek fontosak, s hogy egy közösség attól jó, hogy mindannyian készek tenni érte.

GYL: Hosszú évekig a strand volt az otthonom. Ott születtem, és irigylésre méltó módon ott is éltem, így nem csoda, hogy egy életre rabul ejtett. Székely Éva szerettette meg velem az úszást, s ő terelgetett az edzői hivatás felé, amiért máig hálás vagyok neki. A szüleim féltettek, hogy a Csasziba járjak edzeni úszóként, így ők is örömmel vették ezt a választást. Ahogy ma mondanánk, már fiatalon mertem nagyot álmodni, hiszen úgy terveztem a jövőt, hogy olimpikon úszót fogok kinevelni. S bár hosszú volt az út, de végül Boulsevicz Beával megvalósítottam ezt az álmomat.

Ma már „kettős állampolgárnak” számítasz, hiszen a szíved és az időd egyik fele Békásmegyeré.

GYL: Közel 17 éve költöztünk ide, s azóta valóban szoros érzelmi szálak kötnek a lakóhelyemhez és a Pünkösdfürdői strandhoz is. Nyáron az úszótáborok, a tengernyi kisgyerek, akiket úszni tanítottunk, s akik közül mára sokan kacérkodnak az élsporttal is. Édesapám génjei is előjöttek, büszke vagyok a házunkat övező kertre és a szomszédaimra, akik mindig lelkesen segítettek abban, hogy a kies tájba rózsalugast varázsoljunk, ahol jó megpihenni, s ahol gyakorta közösen bográcsozunk. Nekem mindig is fontos volt a közösség, az emberi kapcsolatok. Hittel vallom, hogy a tanítványaim sikeréhez is nagyban hozzájárul, hogy a szülők mindig velünk tartanak a versenyekre, segítik, buzdítják a csapatot. Az én Bermuda-háromszögem Békásmegyer, Csillaghegy, a Római, ahol csupa pozitív csoda történik, s ahol barátok vesznek körül. Az pedig külön öröm, hogy az egykori tanítványok némelyike ma velünk dolgozik a Római SE égisze alatt.

Utánpótlásra bizton számíthat az egyesület családon belül is.

GYL: A staféta felét már át is adtam Ádám fiamnak, aki szintén egy apró vargabetűvel került ide, s tavasszal megkezdjük kis Ádi úszásoktatását is.

Miként lett belőled edző, Ádám, amikor a kommunikációs munka volt az első cél?

GYÁ: Véletlenül. Gyermekként sok időt töltöttem Apuval az uszodákban, később segédkeztem egy nyári táboroztatásnál, és itt ragadtam. Aztán beiratkoztam a TF-re, ahol diplomát szereztem, így fordult a kocka, és az edzői munka lett az első, a sportkommunikátori pedig a hab a tortán, mely segített a beszámolók és PR-anyagok elkészítésénél, s nagy hasznát veszem az FB-oldalunk üzemeltetésénél is.

Hogy fér el két dudás egy csárdában?

GYÁ: Remekül. Felosztottuk egymás között a munkát: Apu a kicsikkel foglalkozik, én a 13 évesnél idősebbekkel. Mondhatnám azt is, hogy szakavatott szemmel válogat a kezdők között, és én már előzsűrizve kapom az élsport reménységeit. Persze nincsenek szigorú határok, mert – ahogy egy családban szokás –, mi is szívesen besegítünk egymásnak, ha úgy alakul. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy büszkék vagyunk egymás sikereire, s jól
kiegészítjük egymást.

Gondolom, nem bántad meg a pályamódosítást.

GYÁ: Cseppet sem, de nem volt elvesztegetett idő az sem, amit a média világában töltöttem. Most igyekszem átvenni a stafétát lassacskán, és méltónak bizonyulni a családi hagyományokhoz. Óriási megtiszteltetésnek érzem, hogy a MUSZ tagja lehettem – a második legfiatalabb –, s szeretném itt is bizonyítani, hogy rászolgáltam. Tele vagyok energiával, tervekkel mindkét területen, ha okosan terelgetem a fiamat, akkor egyszer valóban dinasztiává nőhetjük ki magukat. Szerencsére a család tolerálja, hogy hétvégeken versenyekre járunk, s őszintén velünk örülnek a sikereknek, s nyaranta gyakran csatlakoznak a lazább programokhoz. Mint ahogy a kerület is büszke a Gyepesekre, edzőként és magánemberként egyaránt, mert a híres lokálpatriotizmus arra sarkallja őket, hogy a közösségi programoktól se maradjanak távol. A Pünkösdfürdői és a Csillaghegyi strandon egyaránt otthon vannak, s mi is csak gratulálni tudunk az eddigi sikerekhez, és drukkolni ahhoz, hogy még sokáig folytatódjon a sor.

Gyepes Lajos a Budapesti Úszószövetség elnökségének tagja
2000-ben Erzsébet Királyné Díj
2010 Hidegkúti Nándor Emlékplakett
2014 Balázs Lajos-díj, Budapestért-díj
Gyepes Ádám
2007 érettségi
2009 sportkommunikátori végzettség
2012 TF-diploma
2010 óta dolgozik a Római Sport Egyesületnél
2015 óta vezetőedző
Fontosabb eredményei edzőként:
2015 Tbilisi Európai Ifjúsági Olimpia
2015-től Jövő Bajnokai Válogatott edző
2017 Magyar Országos Felnőtt Bajnokság 2. hely
2017-től a Magyar Úszó Szövetség elnökségének tagja

Szerző: Vincze Mara
Fotó: Hegedüs Róbert