A Fekete Lyuk legendája

Különleges kultúrtörténeti kiállítással nyitotta meg a Kiscelli Múzeum új kiállítótermét a sziklapincében. A FEKETE LYUK – A POKOL TORNÁCA, Budapesti Underground ’88–’94 című kiállítás a legendás szórakozóhelynek, és a hozzá kötődő életérzésnek állít emléket. A tárlat a híres Fekete Lyuk megnyitásának harmincéves jubileuma alkalmából került megrendezésre, a rendszerváltáskori budapesti underground egy szeletét mutatja be.

A már működése alatt kultikussá vált szórakozóhely egy olyan perspektívát nyitott a korabeli fiatalok előtt, ami előtte Magyarországon elképzelhetetlen volt. Mindazok, akik szubkultúrákhoz tartoztak, és eddig kitaszítottnak érezték magukat, itt otthonra találtak. A fél város a pincében kötött ki a hétvégéken, ahol a szabadság eszméjét vélték megtalálni. Ma ugyan már tudjuk, hogy valójában szoros megfigyelés alatt állt az ifjúság, de mégis volt egy hely, ahol szabadnak érezhették magukat, ami eufórikus élményt adott.

Az 1980-as évek végén a Fekete Lyuk volt az egyetlen állandó alternatív zenei szórakozóhely Budapesten, amely beengedett mindenkit, akár az alternatív, a punk, a rock vagy a metál műfajokat képviselte. Nem volt még egy olyan gyűjtőhely, amely így össze tudta volna fogni a szubkultúrák képviselőit. Sok tűrt és tiltott együttes kapott itt fellépési lehetőséget. Több zenekar a klubnak köszönhette ismertségét, közülük néhányan ma is kedvelt szereplői a hazai zenei életnek, mint a Tankcsapda, Kispál és a Borz, Pál Utcai Fiúk, Beatrice, ef. Zámbó HDB, Sex Action, F.O. System stb.


Teret kaptak más műfaj képviselői is: például Király Tamás divattervező, és itt lelt állandó otthonra az akkoriban úttörőnek számító Független Színpad, Ruszt József társulata is. Magyar és skót játékfilmeket is forgattak a helyszínen.

A Fekete Lyuk minden szempontból különleges és sokrétű volt, nem csoda, hogy a fellépők és vendégek egyaránt szívesen emlékeznek vissza rá. A tárlat rengeteg interjúban mutatja be az egykori szórakozóhely közönségének a visszaemlékezéseit, amelyek segítségével betekintést nyerhetünk egy olyan csoport világába, amely nem kívánta elfogadni a többségi társadalom normáit, így saját közösséget hozott létre.

Az újonnan nyílt 400 nm-es sziklapincében rengeteg fotó, plakát, relikvia idézi fel a szórakozóhely hangulatát. Nem kizárt, hogy a látogató szembetalálkozhat valamely fotón egykori önmagával. A kor szubkulturális divatjának megfelelő ruhákat is láthatunk a tárlaton, melyek jórészt magángyűjteményekből származnak. Érdekesség, hogy a szórakozóhely kultikus mosdóját is felépítették, a nagy csempefelületre most is lehet üzeneteket írni, mint az eredeti helyén. A kiállított anyagok mellett számos ma is működő zenekar tagjaival, filmrendezőkkel, törzsvendégekkel forgatott videóanyag teszi elevenné a tárlatot.
A megnyitón a VHK lépett fel, de utána is számos koncert és rendezvény lesz látható. A tárlat június 25-éig tekinthető meg.

BTM Kiscelli Múzeum
1037 Budapest, Kiscelli u. 108.
www.kiscellimuzeum.hu

Szerző: Adamkó Fanni