Amikor a szél az úr

Időjárásunk szélsőségessé válását mi sem bizonyítja jobban, mint a január közepén tomboló szél. Mondhatnánk azt is, hogy rájár a rúd/szél a Zemplén Győző utca 3–8. társasházára, hiszen pár év alatt már másodszor esik áldozatául a szélnek a tetőn lévő napkollektor rendszer. Az első alkalommal a szél által letépett elemek kocsikat tettek tönkre, ezúttal ennél kíméletesebben bánt velük a természet, de így is adott munkát, s kárt is okozott.

Mi történt pontosan, s miért járnak Canossát az úttörő vállalkozás miatt? – erről kérdezem Barkóczi Zoltánt, a P. Color Kft. ügyvezetőjét.

Tizenhét éve áll a háztömb a kezelésünk alatt, s igazán jól indult az együttműködésünk. Nem véletlenül lett a referenciaépületünk, mert eleinte csupa pozitív változás jellemezte a munkánkat és a lakók hozzáállását. Úttörő kezdeményezésnek számított, hogy megszüntettük a szemétledobókat, és szelektív gyűjtésre álltunk át. Volt némi berzenkedés, hiszen ahol ennyi különböző korú és mentalitású ember él együtt, ott soha nincs egyhangú döntés. Végül pozitívan zárult minden, amikor megtapasztalták, hogy tisztább lett a lépcsőház levegője, és munkába menet, vagy vásárlás előtt is le lehet vinni a szétválogatott szemetet.

Barkóczi Zoltán, a P. Color Kft. ügyvezetője

A panelprogrami pályázatnál is az első körben nyertek és valósítottak meg látványos változást.

A ház külső szigetelése, az egységes nyílászárók, redőnyök, és a napkollektor is ekkor kerültek fel, s abban bíztunk, hogy ez nem csak esztétikai változást jelent, s hogy az önrész is megtérül a tervek szerint. A szigetelés, a nyílászárók és a redőnyök be is váltották a reményeinket. Látványosan felére csökkent a fűtési költség, ami egy szélcsatornában lévő ház esetén nem kis dolog. Más a helyzet a napkollektor esetén. Kezdetektől voltak szervizgondok, majd egy évvel azután, hogy felkerült a tetőre, egy durva szélvihar csúnyán megtépázta és üzemképtelenné tette a berendezést. Azóta is tart a per. A biztosító csak az autókban keletkezett kárt fizette ki, a kivitelező az alvállalkozóra mutogatott, de a felelőst azóta sem találjuk, s mára a bíróság sem tudja elérni a kivitelezőt.

Megrongálódott napkollektor

Ma már valószínűleg a napelemet választanánk a napkollektor helyett, s az is egyértelművé vált a szakértői vizsgálatok nyomán, hogy nem megfelelően, műanyag bilincsekkel rögzítették a szerkezetet, ezért vált az erős szél játékává. A bújtatott alvállalkozók ellen lehetetlen védekezni, így a lelkiismeretünk is tiszta. A lakókkal folyamatosan megosztjuk az ügy fejleményeit, s azóta sok minden változott az előírások oldalán is. Akkoriban még nem felelt a magánvagyonával a vállalkozó, s a biztosítás összegét sem munkánként határozták meg számára.

Ha nem volt működőképes, miért maradt meg a tetőn a napkollektor torzója?

Elővigyázatosságból, mert még zajlik a per, s felmerülhet annak lehetősége, hogy újabb szakértői véleményt akar a kivitelező, ha előkerül. Most viszont, hogy másodszor is belekapott a szél, és balesetveszélyt idéztek elő a lerepülő üvegcsövek, azonnal hozzáfogtunk a lebontáshoz, mert nem vállalhattuk annak a veszélyét, hogy járókelőket sebesítsenek meg, vagy gépjárműveket tegyenek tönkre. Egy kármentesítő cég három nap alatt bontotta le a sérült elemeket a kérdéses területen.

Hogyan értesültek a mostani veszélyhelyzetről?

Az egyik tulajdonos jelezte, s mi azonnal felmentünk a tetőre helyszínelni, s közben a járdán, úttesten kordonnal zártuk el a veszélyeztetett területet.

Megtöri ez a huzavona és az újabb szélvihar a lendületüket?

Nem, csak még körültekintőbben állunk az újabb korszerűsítésekhez. Igyekszünk
naprakészek lenni a szabályokból, továbbra is azon dolgozunk, hogy élhetőbb, kényelmesebb és gazdaságosabb legyen az élet a házban. Ehhez a lakók bizalma mellé igyekszünk megszerezni mások tapasztalatait, folyamatosan képezzük magunkat, s ha lehet, nem a saját hibáinkból szerzünk új ismereteket.

Szerző: Vincze Mara