Átfogó gyermekorvosi ellátás a kerületben

Lúdtalp, szénanátha, szemölcs, középfülgyulladás vagy épp kötőhártya-gyulladás. Mind olyan betegség, mellyel egy szülő egyszer biztosan találkozik gyermeke felcseperedése során. Az említett betegségek mindegyike szakorvosi ellátást igényel, melyet a kerületi gyerekek és szüleik, immáron 12 éve elérnek Óbudán.

Kevés olyan kerület van Budapesten, ahol a gyerekek szakorvosi ellátása ennyire könnyen elérhető lenne, mint Óbudán. A Csobánka téri és a Vörösvári úti járóbeteg-szakrendelőben hosszú évek óta látnak el gyermekpácienseket. A Szent Margit Rendelőintézetbe érkező szülők, a házi gyermekorvos beutalójával az ortopédiára, allergológiára és tüdőgyógyászatra tudják vinni gyermekeiket kivizsgálásra, míg beutaló nélkül a fül-orr-gégészet, szemészet, sebészet és bőrgyógyászat fogadja és várja évek óta a 14 év alatti kis pácienseket.

Dr. Budai András, a Szent Margit Rendelőintézet ügyvezető igazgatójának, a gyermekek szakellátásról adott tájékoztatása szerint a kerület, mind a képalkotó, mind a laboratóriumi diagnosztika területén teljes körűen biztosítja a 14 év alattiak ellátását, azaz kizárólag diagnosztikai vizsgálatért nem kell a kerületi gyermekeknek speciális szakkórházi ellátást igénybe venni. A Csobánka téren az ultrahangvizsgálatokat előzetes egyeztetés alapján végzik. Jól működik Óbuda-Békásmegyeren a gyermekfogászat és fogszabályozás is. Az iskolaorvosi ellátás és a védőnői szolgálat magas színvonalú, és ha szükséges, a megfelelő szakellátó helyre irányítják a gyermekeket.

Az alapellátást nyújtó házi gyermekorvosok pontosan fel tudják mérni, hogy az alapellátás keretében felismert betegség gyanúja esetén, a gyermek további szakorvosi vizsgálata az általános járóbeteg szakellátás keretében elláthatók-e, vagy kizárólag gyermekellátásra szakosodott gyermekkórházi, gyermek-szakambulanciai ellátás során diagnosztizálhatók, illetve kezelhetők tovább. Ilyen speciális ellátás például a gyermek-kardiológia, gyermek-hematológia, gyermek-neurológia, gyermek-urológia. Arra a kérdésre, hogy felmerült-e a kerületben szakorvosi rendelő létesítése kifejezetten gyermekek számára, az ügyvezető igazgató azt válaszolta, hogy véleménye szerint kerületi szinten önálló szakrendelőre nincs szükség. A gyermekszakellátásokat vagy integrálni kell – mint ahogy azt a III. kerület is teszi – a kerületi járóbeteg szakellátó intézménybe, vagy amennyiben szakmailag indokolt, speciális ellátási igény esetén a gyermekkórházi szakambulanciákon kell a kezelést folytatni.

Az óbudai gyermekek szakorvosi ellátása a kerületi rendelőintézeteken kívül a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben is biztosított, így a kerületben teljesen lefedett a gyermekorvosi szakellátás. A svábhegyi intézetben az OEP által finanszírozott, tehát ingyenes szakorvosi ellátást vehetnek igénybe a kis páciensek. A rendeléseken, a tüdőgyógyászat, az allergológia, valamint a kivizsgáláshoz kapcsolódó társszakmák, úgy minta fül-orr-gégészet, illetve a gyermekkardiológia területén tizenhét, szakterületén (bőrgyógyászat, gasztroenterológia, általános csecsemő- és gyermekgyógyászat, endokrinológia, fejlődésneurológia, sebészeti tanácsadás, 2015 őszétől szemészeti centrum) komoly tapasztalattal rendelkező szakorvos, valamint képzett csecsemő- és gyermekgyógyászati illetve pulmonológiai szakasszisztensek várják a beteg gyermekeket.

A további lehetőségek felderítése és kihasználása végett 2019. március eleje és április 30. között a kerületben a gyermekellátásról egészségügyi konzultációt tartanak. Ennek kiértékelését követően felszínre kerülnek a lakosság szemszögéből a további változtatási igények. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat felmérést készít a gyermekháziorvosok, a szakrendelő valamint a kórház bevonásával arról, hogy melyek a leggyakoribb gyermek-szakellátási szükségletek, azok milyen időintervallumon belül, és hol kerülnek ellátásra, valamint azt is megvizsgálja, hogy milyen további lehetőségek vannak a szakellátások kiterjesztésére, optimalizálására, a minél jobb és gyorsabb ellátás érdekében.

Az intézet weboldalán a szülők online ( www.svabhegy.eu ) mind a tb által támogatott, mind a magánrendelésekre bejelentkezhetnek közvetlenül a választott orvoshoz, amely jelentősen lerövidíti az érkezéskor a regisztrációra fordított időt.

Szerző: Seufert-Szántó Orsolya