Hogyan kéne átalakítani a HÉV megállót? Az utasokat kérdeztük.

Békásmegyer HÉV-állomását 1981. december végén adták át az utazóközönségnek. Ezzel együtt megszüntették a pünkösdfürdői és a Békásmegyer-felső megállókat. A területeket, melyeket kiszolgáltak, más felszíni közlekedéssel lehet megközelíteni. Az igények azóta változtak, de az ízlésünk is – az állomás pedig nem tartozik az építészettörténet remekei közé, mely örök időkig hirdethetné a tervezők dicsőségét. És az évtizedek múltával az állaga is hagy kívánnivalót maga után. Talán már nem is felújításra van szükség, hanem átalakításra, még inkább egy más koncepció alapján épített, teljesen új csomópontra.Következő számunkban a MÁV-HÉV Zrt. terveit is elhozzuk az olvasóknak, de addig is a Csobánka téren kérdeztünk pár embert, amint az aluljáróból érkeztek ismét a felszínre, hogy mit szeretnének a helybeliek.

Hogy mit szeretnének a helybéliek? A Csobánka téren kérdeztünk pár embert, amint az aluljáróból érkeztek ismét a felszínre. Az akadálymentesítést többen említették. Persze ehhez a szerelvényeket is le kell majd cserélni, hiszen kerekesszékkel fölszállni sem lehet. Természetesen a legtöbben a látványra panaszkodtak („valami 21. századi, modern, jó megvilágított megállónak örülnék”, „más érzés lenne hazajönni, ha a vonatból kiszállva kellemes környezetbe kerülnék”). Egy nyugdíjas férfi szerint „bárhogy is alakítják át, helyet kéne teremteni egy bevásárlóközpontnak, nagyon sok üzlet hiányzik Békáson”. Szó esett a megálló közvetlen környezetéről is: „több fa hiányzik, új kövezet ide a térre”.

Valóban létezik egy koncepció, mely szerint az állomás a föld alá lenne süllyesztve, ami több teret biztosítana a felszínen, noha ez még egy távlati, „merjünk nagyot álmodni” elképzelés. Hogy ezt a területet a növények veszik majd birtokba, vagy a most még hiányzó üzletek: reméljük, hamarosan kiderül. De minthogy Óbuda-Békásmegyer nyitott a helyiek elképzeléseire, bízunk benne, hogy az általunk felvetett igényeket figyelembe veszi.

Szerző: Kerényi Mihály