Vészhelyzetben is felvértezve

Egy gyermek érkezése mindig ezernyi izgalommal jár, s különösen így van ez, amikor az első baba születik. Az örömteli várakozásba ezernyi kérdés, félelem keveredik. Még akkor is, ha a leendő szülők minden lehető módon felkészülnek elméletben és gyakorlatban is a kis jövevény fogadására.

Mindenki szeretne gondos szülő lenni, s ehhez a környezet is bőven ellátja a leendő anyukát jó tanácsokkal. S akkor még nem beszéltünk az internetes fórumokról, blogokról. Ember legyen a talpán, aki eligazodik ebben az útvesztőben. Ezenkívül az anyukák, anyósok is kifogyhatatlanok, ha a leendő unoka neveléséről, gondozásáról esik szó.

S bár bizonyára rengeteg részigazságot rejtenek az információk; a generációs különbségek, a féltudományos cikkek könnyen megzavarhatják a leendő szülőket. Márpedig a babának a gyengédség és szeretet mellé nagy szüksége van az édesanyja határozottságára is, mert a szenzorai azonnal jelzik, ha bizonytalan. Az a szerencsés, ha olyan orvost választunk, akiben bízunk, és szakszerű segítséget kaphatunk a védőnői szolgálattól is.

Schadek-Bíró Éva, Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának intézményvezetője büszke rá, hogy milyen kedveltek a védőnői tanácsadók által szervezett programok: Babaklub, Babamasszázs, Babakonyha. Az idén indított Baba elsősegély foglalkozások telt házai igazolják, hogy mennyire népszerűek a szülők, leendő szülők, sőt a nagyszülők körében is.

Havonta más-más helyszínen rendezik meg, hogy mindenki számára könnyen megközelíthető legyen (Belső Óbudán, Kaszásdűlőn és Békásmegyeren), akár kisgyerekkel is. Míg a szülők a tanfolyamra figyelnek, a kicsik vígan játszanak egymással, s ez mindkét fél számára megnyugtató.

A foglalkozáson a csecsemő- és a gyermek-újraélesztés elsajátítása mellett a leggyakrabban előforduló otthoni és játszótéri balesetek elsősegélynyújtását is megtanulhatják a családok.

Így már az orvos, vagy a mentő megérkezéséig is szakszerűen segíthetnek gyermeküknek, ami adott esetben életmentő lehet. Az oktatás célja, hogy merjenek és tudjanak segíteni, ha kell!

Legközelebb június 24-én, hétfőn 10.00–12.30 között tartanak foglalkozást a Csobánka téri Egészséges Tanácsadóban, ahol a Magyar Vöröskereszt munkatársa – Barabás Dénesné Jeanette – segítségével a résztvevők elsajátíthatják a csecsemő- és kisgyermek-újraélesztés elméletét és gyakorlatát egyaránt. A csecsemő és kisgyermek AMBU babákon mindenki maga is kipróbálhatja a helyes technikát, s az oktató a szülők mozdulatait figyeli és korrigálja, ha szükséges.

Mindenkit szeretettel várnak a foglalkozásra!

A képzés a VEKOP-7.2.2-17-2017-00001 „Egészséges közösséget építünk” projekt keretében az óbudai családok számára ingyenes!
Előzetes regisztráció szükséges a kozpont@obudaivedonok.hu e-mail címen. A képzés helyszíneiről és időpontjáról további információ a www.obudaivedonok.hu és a www.facebook.com/obudaivedonok/ oldalakon érhető el.

Vincze Mara